Wat is het effect van Zen ?

Meditatie is eenvoudig te doen en het positieve effect is wetenschappelijk bewezen. De Zen levenswijze ondersteunt je om anders in het leven te staan; niet zo zeer om te veranderen, maar om uit te gaan van je werkelijke talenten, je eigen persoonlijkheid en keuzes die je maakt.

Het effect van meditatie is dat je je beter kan concentreren. Het versterkt het functioneren van het hart, biologische processen en hersenen. Waardoor je beter kan denken en met emoties kan om gaan. 

Door zen en meditatie versterk je drie eigenschappen: persoonlijke openheid, het geven van aandacht, het opbrengen van betrokkenheid. Met deze eigenschappen ontstaat er een innerlijke kalmte, psychologische flexibiliteit en mentale veerkracht. Het inzicht in je zelf wordt vergroot. 

Het gevolg daarvan is dat je positiever in het leven staat. Het is niet zo zeer een kwestie van je zelf veranderen maar dat in staat bent om anders naar de realiteit te kijken en met de werkelijkheid om te gaan; ook als die moeizaam, stressvol of pijnlijk is.

De zenmeditatie geeft een impuls aan:

  • Je persoonlijke ontwikkeling; je leert je zelf beter kennen, waarderen; waardoor je beter kan samenwerken en met veranderingen kunt omgaan.
  • Innerlijke rust, kalmte en kwaliteit in al je werkzaamheden
  • Je vermogen tot geven aandacht en je zelf te concentreren.
  • Je energieniveau, je vermogen om met stress om te gaan en in hier en nu  (mindfull) te blijven.
  • Ontdekken wat voor jou persoonlijk waardevol is en hoe deze waarden in privé, werk en loopbaan realiseert.
Introductie Tekst Zen Juni 2019
PDF – 1.4 MB 8 downloads